top of page

Source: DW

Dec 1, 2022

ابراهیم رئیسی در میان جو امنیتی شدید در سفر به سنندج با خانواده برخی از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری دیدار کرد. نخست وزیر سابق اسرائیل گفت، "به لطف زنان و مردان شجاع ایرانی، جهان چهره واقعی این حکومت را دید".


هم زمان با سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به سنندج، تصاویر و ویدیوهای بسیاری از جو امنیتی گسترده در این شهر خبر می‌دهند.

در حالی که بسیاری از شهرهای کردنشین همچنان پس از هفته‌ها از مهم‌ترین مراکز اعتراضات سراسری است، رئیس جمهوری ایران برای افتتاح پروژه‌های دولتی به سنندج سفر کرده است.



بر اساس اعلام خبرگزاری‌های داخل ایران، ابراهیم رئیسی در ساعات اولیه این سفر با جمعی از خانواده‌های جانباختگان اعتراضات سراسری نیز ملاقات کرده و گفته است: «مطمئن باشید در شناسایی کسانی که باعث جان باختن عزیزان شما شده‌اند، هیچ مماشاتی نمی‌شود.»


به گزارش ایرنا، رئیسی همچنین در دیدار با نماینده ولی فقیه و استاندار کردستان، اعتراضات سراسری و حوادث شهرهای کردنشین را با اتفاقات پس از انقلاب ۱۳۵۷ مقایسه کرده و گفته است: «جریانی که همواره با جمهوری اسلامی دشمنی دارد، در سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی نیز تلاش کرد کردستان را ناامن کند. این بار نیز همین جریان از موج هیجانات اخیر سوءاستفاده کرد تا بار دیگر امنیت کردستان را که با ریختن خون‌های بسیار گرانبها به دست آمده، مخدوش کند اما مردم با ایستادگی خود باعث ناکامی او شدند.»


تا کنون بیشترین تعداد کشته‌شدگان اعتراضات اخیر پس از سیستان و بلوچستان در کردستان بوده است.


ابراهیم رئیسی همچنین با کشیدن خط و نشان برای کسانی که در اعتراضات سراسری در مناطق کردنشین باعث "ایجاد جراحت برای مردم شده‌اند" گفت: «همه کسانی که در قضایای اخیر دست داشتند باید به دست عدالت سپرده شوند. وحشی‌گری و بی‌رحمی‌های بانیان و عاملان اصلی اغتشاشات اخیر یادآور رفتارهای داعشی است.»

بر اساس اعلام قوه قضاییه تا کنون برای شش نفر از معترضان حکم اعدام صادر شده است. نهادهای حقوق بشری اما از احتمال صدور حکم اعدام برای ۲۶ نفر خبر داده‌اند.


نتانیاهو: این رژیم "واقعا ضعیف است"

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق اسرائیل با اعلام اینکه احتمالا "برجام مرده" و این رژیم "واقعا ضعیف است" به اعتراضات سراسری در ایران پرداخته و گفت: «به لطف زنان و مردان فوق‌العاده شجاع ایرانی، جهان چهره واقعی این حکومت را دید.»


بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق اسرائیل در گفت‌وگو با شبکه فاکس نیوز همچنین تصریح کرد: «فکر می کنم مردم ایران از خودشان می‌پرسند، آیا ما کسانی که شعار مرگ بر آمریکا سر می‌دهند را می‌خواهیم؟ کسانی که به دنبال سلاح‌های کشتار جمعی و موشک‌های بالستیک هستند؟ و پاسخ البته که منفی است.»


رئیس دانشگاه امیرکبیر: بر انتظامات دانشگاه افزوده شده است

حسن قدسی‌پور، رئیس دانشگاه امیرکبیر در نشست با اساتید با اشاره به حوادث اخیر در خصوص درگیری‌ها در روز ۲۴ آبان در صحن این دانشگاه گفته است: «این تجمع بدون اخذ مجوز در صحن دانشگاه برگزار شد و غالبا در تجمعاتی که بدون مجوز برگزار می‌شود احتمال خشونت، درگیری و سردادن شعارهای تند دور از ذهن نیست.»

دانشگاه‌ها در این روز  در سالگرد آبان خونین صحنه اعتراض و کانون تحصن بودند و برخی از دانشجویان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

رئیس دانشگاه امیرکبیر همچنین با اشاره به اینکه "بدیهی است که در این شرایط هیچ مرزی برای انتهای این مساله وجود ندارد" اظهار داشت: «به ناچار باید از ابزارهای دانشگاه برای توقف این روند استفاده کرد که اگر چنین نشود قطعا نهادهای بیرونی برای مدیریت فضا از ابزارهای قانونی استفاده خواهند کرد.»

قدسی‌پور  به نگرانی در مورد امنیت خوابگاه‌های واقع در محدوده پرتشنج اطراف دانشگاه نیز اشاره کرده و گفت: «تعدادی نیروی جدید به جمع همکاران در اداره انتظامات افزوده شده است.»

اظهارات رئیس دانشگاه امیرکبیر در حالی مطرح شده است که دانشجویان این دانشگاه به نحوه برخورد نیروهای انتظامات در روزهای گذشته معترض بودند و چندین درگیری بین انتظامات دانشگاه و دانشجویان معترض در دانشگاه امیرکبیر روی داده بود.



"توضیحات درباره ماهیت حوادث اخیر باعث تشکر کشورهای دیگر شد"

زهره الهیان، رئیس کمیته حقوق بشر مجلس درباره سفر به نیویورک و رای شورای حقوق بشر سازمان ملل به منظور ایجاد کمیته حقیقت‌یاب در مورد ایران مدعی شده است: «کشورها اطلاعات خود را از طریق رسانه‌هایی دریافت می‌کنند که هجمه‌های غیرمنصفانه و دروغ‌هایی را علیه جمهوری اسلامی در حوادث اخیر مطرح کردند اما وقتی ما توضیحاتی درباره ماهیت حوادث اخیر به مقامات سایر کشورها دادیم، تعجب و بعضا تشکر هم کردند و خواستار استمرار گفت‌وگوها با ما بودند.»

زهره الهیان، رئیس کمیته حقوق بشر مجلس همچنین گفته است: «وقتی درباره دستاوردهای جمهوری اسلامی در حوزه زنان در ۴۳ سال گذشته گزارش دادیم، باز تعجب کردند. این کشورها به واسطه نشست‌هایی که خواهند داشت شاید رای‌شان در شورای حقوق بشر تغییر نکند اما دیدشان نسبت به جمهوری اسلامی تغییر خواهد کرد زیرا رای‌ آنها به شدت تحت تاثیر لابی آمریکا و برخی کشورهای غربی است.»

شورای حقوق بشر سازمان ملل با اکثریت قاطع ۲۵ موافق در برابر ۱۶ مخالف به قطعنامه‌ای رأی داد که بر اساس آن این شورا موظف به تشکیل کمیسیون حقیقت‌یاب برای بررسی وقایع دو ماه گذشته در ایران است.


جمهوری اسلامی مدعی است، سفر هیاتی از ایران به نیویورک با هدف "تبیین وضعیت و واقعیت‌های داخلی" برای مقامات سایر کشورها انجام گرفته بود. 


زهره الهیان همچنین به خانه ملت گفته است: «در جلساتی که در این سفر داشتیم به مسئولان دیگر کشورها توضیح دادیم که گروهک‌های دموکرات، کومله و گروه‌های تروریستی طرحی برای حمله به کردستان ایران و جدا کردن این منطقه داشتند که خوشبختانه با بی‌اعتنایی مردم مواجه شدند و بعد از اینکه مردم اطلاع پیدا کردند، راه خود را از اغتشاشگران جدا کردند.»


رئیس کمیته حقوق بشر مجلس همچنین مدعی شده است، "در اعتراضات سراسری نیروی انتظامی و بسیج اجازه حمل سلاح نداشته اما و به واسطه ورود مقدار زیادی سلاح و مهمات از مرزها تعدادی از نیروهای امنیتی مجروح شدند که این رقم حتی به هفت هزار مجروح نیز می رسد."

این در حالی است که در تمامی فیلم‌ها و ویدیوهای منتشرشده دیده می‌شود که نیروهای امنیتی مسلح به دو سلاح شلیک ساچمه و گلوله و گاز اشک‌آور هستند. بر اساس آخرین آمار نهادهای مستقل حقوق بشری در اعتراضات اخیر ایران تا کنون ۴۵۹ نفر کشته شده‌اند.


bottom of page