top of page

Source: Iranintl

Dec 2, 2022

همزمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت در جهان، فعالان حقوق این شهروندان در ایران بودجه در نظر گرفته شده از سوی دولت برای آنان را «تنها یک کمک هزینه» خواندند.

رسانه‌های ایران هم گزارش‌هایی را درباره اعتراض افراد دارای معلولیت به کم بودن مستمری، رعایت نشدن قوانین برای اشتغال معلولان و مناسب نبودن امکانات شهری منتشر کردند.سازمان ملل متحد روز جهانی افراد دارای معلولیت را در سال ۱۹۹۲ میلادی نامگذاری کرد و از آن زمان تا به حال، هر ساله در روز سوم دسامبر، برنامه‌هایی از سوی مجمع عمومی سازمان ملل اعلام و برگزار می‌شود.


بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیش از یک میلیارد زن و مرد یعنی ۱۵ درصد جمعیت جهان دارای معلولیت هستند.در کشورهای توسعه‌یافته، افراد دارای معلولیت مستمری دریافت می‌کنند و موسسات مختلفی برای حمایت از آنان وجود دارد.


دشواری‌های زندگی افراد دارای معلولیت در ایران


بر اساس آمار سازمان بهزیستی ایران، بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار فرد دارای معلولیت در ایران تحت پوشش قرار دارند که حدود ۱۹۵ هزار نفر از آنان از جمعیت سالمند هستند.مقامات دولت از افزایش ۳۰ درصدی مستمری معلولان خبر داده‌اند و مبلغ مستمری برای یک فرد دارای معلولیت از ۴۲۰ هزار تومان به ۵۵۰ هزار تومان رسیده است.


در همین حال کامران عاروان، مدیرعامل جامعه افراد دارای معلولیت در ایران، در مصاحبه با روزنامه شرق گفت: «این مبلغ حتی برای انجام کمترین کار برای افراد مستمری‌بگیر بسیار ناچیز است. مسوولان بهزیستی می‌دانند که تنها یک قلم از وسایل توان‌بخشی در سال‌های اخیر تا پنج برابر گران شده است.»

بهروز مروتی، مدیر کمپین حمایت از افراد دارای معلولیت نیز گفت: «تفاوت افراد دارای معلولیت با مددجویان دیگر این است که آنان قانون دارند و در این قانون هم تاکیداتی درباره دریافت مستمری بر اساس حداقل دستمزد سالانه اعمال شده است در حالی‌ که این موارد قانونی و الزامی، بعد از گذشت چهار سال و نیم از زمان تصویب و ابلاغ، عملیاتی نشده‌اند.»


در برخی از قوانین، سهمیه‌هایی برای استخدام معلولان تعیین شده اما رسانه‌های ایران بارها اعلام کرده‌اند این مصوبات اجرا نمی شوند.


در همین حال خبرگزاری ایسنا خبر داد که حدود ۲۰ هزار دانشجوی دارای معلولیت در مقاطع تحصیلی مختلف دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور مشغول به تحصیل هستند.بر اساس این گزارش، نبود رمپ، درهای ورودی بزرگ یا اتوماتیک، آسانسور، سرویس‌های بهداشتی برای افراد دارای معلولیت ولیچری و ...، از جمله مشکلاتی هستند که همچنان دانشجویان دارای معلولیت در خوابگاه‌ها و سایر محیط‌های عمومی دانشگاه‌ها، با آنها دست به گریبان هستند.


بر اساس «قانون حمایت از افراد دارای معلولیت»، سازمان بهزیستی موظف به پرداخت شهریه دانشجویان دارای معلولیت است. با این حال خبرگزاری ایسنا نوشته است که این شهریه‌ها در مواردی به موقع پرداخت نشده و برای این دانشجویان مشکل ایجاد شده است.

bottom of page