Source: Iranintl
Dec 5, 2022
در حالی که قرار است سازمان ملل متحد تا چند روز دیگر درباره اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد تصمیمگیری کند، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفت مقامهای حکومت در حال تلاش برای جلوگیری از این اخراجند.
کنعانی روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود، تصمیم برای اخراج جمهوری اسلامی از این کمیسیون را «یک رویکرد غیرقانونی و سیاسی منفعتطلبانه» توصیف کرد و گفت که جمهوری اسلامی «از همه ظرفیتهای سیاسی و دیپلماتیک خود در حال استفاده است» که از این اخراج «جلوگیری کند و در این ارتباط به تلاشهای خود ادامه خواهد داد.»
پیشتر دیپلماتی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت حذف جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن ملل متحد در روز ۱۴ دسامبر (۲۳ آذر) به رای گذاشته خواهد شد و بر اساس گفتههای این دیپلمات، آمریکا و دیگر کشورها فعالانه تلاش میکنند تا حکومت ایران را از کمیسیون مقام زن ملل متحد حذف کنند.
این دیپلمات سازمان ملل افزود به نظر میرسد آمریکا در حال جلب نظر دیگر کشورهای عضو است، از جمله آنهایی که در ابتدا درباره حذف جمهوری اسلامی از این کمیسیون مردد بودهاند.آمریکا پیشنویس قطعنامهای را درباره این اقدام تهیه کرده که در آن سیاستهای ایران «بهشدت در تضاد با حقوق زنان و دختران و ماموریت کمیسیون مقام زن ملل متحد» عنوان شده و ضمن محکوم کردن جمهوری اسلامی به خاطر نقض حقوق زنان، میخواهد حکومت ایران «فورا از باقیمانده دورهاش برای سال۲۰۲۲ تا ۲۰۲۶ از کمیسیون مقام زن ملل متحد حذف شود».
اما جمهوری اسلامی شدیدا از این اقدام آمریکا نگران است. سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی گفت که «هر گونه سوء استفاده از تحولات داخلی ایران برای اعمال فشار سیاسی علیه کشورمان محکوم و غیرقابل قبول است.»
پیشتر جمعی از زنان سرشناس جهان که در عرصههای مختلف سیاست، اقتصاد، حقوق و هنر فعال هستند، در کارزاری با نکوهش سابقه جمهوری اسلامی در نقض حقوق زنان، خواستار حذف فوری حکومت ایران از کمیسیون مقام زن ملل متحد شده بودند.جمهوری اسلامی از ابتدای سال جاری رسما به عضویت کمیسیون مقام زن سازمان ملل درآمد، اما این عضویت با واکنشهای منفی بسیار فعالان حقوق بشر و حقوق زنان مواجه شد.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به تازگی اعلام کرده که نمایش بعدی همبستگی آمریکا با معترضان ایرانی چند روز دیگر خواهد بود که قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد در این سازمان به رای گذاشته خواهد شد.
این رایگیری پس از آن صورت میگیرد که به تازگی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در نشستی اضطراری با اکثریت آرا قطعنامهای را تصویب کرد که بر اساس آن، این شورا موظف به تشکیل یک کمیته حقیقتیاب بینالمللی درباره سرکوب خیزش سراسری در ایران شده است.
جمهوری اسلامی اعلام کرده که با این کمیته بینالمللی همکاری نخواهد کرد و خود یک کمیته ملی را در این زمینه تشکیل داده است. این در حالی است که به گفته احمد وحیدی وزیر کشور جمهوری اسلامی، هیچ نمایندهای از احزاب یا دانشجویان یا مردم در این کمیته نمایندهای نخواهند داشت.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی همچنین در نشست خبری روز دوشنبه خود، بار دیگر این ادعا را مطرح کرد که جمهوری اسلامی خواهان احیای برجام است.او درباره مذاکرات هستهای گفت: «طرفها میتوانند در کوتاهترین زمان ممکن مذاکرات را جمعبندی کرده و به توافق برسند اما توصیه ما مشخصا به شرکای اروپایی برجام این است که خودشان را تسلیم آمریکا و تسلیم شرایط تحمیلی آنها نکنند و ضررها و زیانهای آن را متوجه خود نکنند.»
این اظهارات در حالی است که مقامهای آمریکایی اعلام کردهاند که اکنون تمرکزشان بر روی مذاکرات احیای برجام نیست و به دو موضوع حمایت از مردم معترض ایران و همچنین ارسال تسلیحات ایرانی به روسیه تمرکز دارند.
امانوئل مکرون رییسجمهور فرانسه نیز اعلام کرده که چشمانداز احیای برجام در حال حاضر بسیار ضعیف است.