top of page

Source: DW

Dec 12, 2022

محسن اژه‌ای، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ضمن دفاع اعدام معترضان گفت "تفسیر این حدود بر عهده قاضی است". ۱۸ زندانی زن در محکومیت اعدام نامه نوشته‌اند. انجمن اسلامی جامعه پزشکی خواهان لغو حکم اعدام حمید قره‌حسنلو شده است.


در حالی که بسیاری از وکلا و حقوقدانان و حتی کسانی که به جمهوری اسلامی نزدیک هستند، اجرای احکام اعدام معترضان را خلاف قوانین شرعی و حقوقی دانسته‌اند، رییس قوه قضاییه از این احکام دفاع کرده است.


محسنی اژه‌ای روز دوشنبه ۲۱ آذر (۱۲ دسامبر) در نشست شورای عالی قوه قضاییه با اشاره به ایرادات مطرح‌شده به خصوص درباره صدور حکم محاربه و فساد فی‌الارض، منتقدان را به داشتن "اغراض سیاسی" متهم کرد و گفت: «بعضاً مشاهده می‌شود فردی با اغراض سیاسی، بدون آنکه تفقهی در دین کرده باشد یا آشنایی با قرآن داشته باشد، چنین می‌گوید که آن حکم صادر شده، منطبق با قرآن نیست!»


او در این جلسه مواد ۲۷۹ تا ۲۸۸ قانون مجازات اسلامی را که درباره جرایم محاربه، افسادفی‌الارض و بغی است، روخوانی کرد و گفت برای محاربه حدود چهارگانه لحاظ شده و انتخاب این حدود بر عهده قاضی است.



این در حالی است که بسیاری از متخصصان علوم دینی نیز صدور حکم اعدام برای معترضان به اتهام محاربه را محل تردید قرار داده‌اند.


مرتضی مقتدایی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، روز یکشنبه ۲۰ آذر (۱۱ دسامبر) به خبرگزاری ایلنا گفت: «در مواردی که یک نفر با یک گروه درگیر نمی‌شود و فقط با یک نفر درگیر می‌شود، به آن فرد محارب نمی‌گویند.»


مقتدایی که پیشتر ریاست دیوان عالی کشور را برعهده داشته، تاکید کرد: «اگر محارب کسی را بکشد، بله حکم اعدام دارد اما اگر فقط تهدید کند و بترساند، اگرچه حکم محارب هم داشته باشد، حکم اعدام ندارد؛ یعنی محاربی است که اعدام ندارد.»


محمدعلی ایازی، عضو مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم نیز در همین روز گفت: «اینگونه نیست که اگر کسی حق اعتراض به وضعیت موجود دارد، ماموران مانع از اعتراض او شوند و وقتی او می‌خواهد از حق خود دفاع کند، اسمش را محاربه بگذاریم.»


پیشتر اصغر ناظم‌زاده قمی، از مدرسین حوزه قم نیز در نامه‌ای به غلامحسین محسنی‌ اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه درباره ''اعدام شبهه‌ناک محسن شکاری و دور باطل و کور خشونت‌ورزی در کشور'' هشدار داده بود.


نامه ۱۸ زندانی زن

۱۸ زن زندانی در نامه‌ای از داخل زندان نوشته‌اند که به احکام اعدام معترضند و برای نشان دادن اعتراضشان روز دوشنبه ۲۱ آذر در دفتر افسر نگهبانی بند زنان زندان اوین تحصن کرده و شعار و سرود می‌خوانند.


در این نامه آمده است: «به پاس عهد و پیمان در قلب‌هایمان، به پاس دست‌های گرم در دست هم گذاشته‌مان، به پاس فریاد برخاسته از سینه‌هایمان، به بغض شکسته در گلوهایمان تنهایشان نگذاریم و برای نجات جان به‌‌پاخاستگان در بند و توقف چرخه قتل حکومتی به پا خیزیم.»


نویسندگان این نامه ضمن تأکید بر اینکه "راه دیگری" وجود ندارد، نوشته‌اند: «باید خیابان‌های شهر را با فریاد "اعدام را متوقف کنید" تسخیر کنیم و اعتصابات را با قدرت و فراگیری بیشتر ادامه دهیم.»

نرگس محمدی، گلرخ ایرایی، سپیده قلیان، صبا کرد افشاری و بهاره هدایت از جمله امضاکنندگان این نامه هستند.



bottom of page